Naježili bute se kad bute otkrili kol’ko je iznosila najniža temperatura u Zagrebu izmjerena prije više od 80 godina

Najniža temperatura u Zagrebu

Naježili bute se kad bute otkrili kol’ko je iznosila najniža temperatura u Zagrebu izmjerena prije više od 80 godina

14. veljače 2022.

Piše: Maja Elez

Veljača-prevrtača. To velimo svake zime. Jedan dan može biti ciča zima, a drugi dan pravo proljeće. Baš kak’ i sad. Škvadra iz DHMZ-a otkrila nam je neke štosne podatke o samim počecima mjerenja temperatura u Zagrebu kao i praćenju vremenskih uvjeta, a otkrili su i koliko je iznosila najniža temperatura u Zagrebu.

 

 

Opatička 18

Dana 16. veljače 1853. godine uspostavljena je prva meteorološka postaja uz veliko zalaganje njezina prvoga moritelja Daniela pl. Stanisavljevića. Postaja se nalazila u današnjoj Opatičkoj ulici 18, a tada su to bili prostori Narodnog muzeja Gospodarskog društva.

 

6, 12 i 18

Nova se meteorološka postajala pojavila već 1855. Poznato je da je bila smještena u Gospodarskom pokušalištu u Liepoj vesi. Mjerenja su se radila u 6, 12 i 18 sati, a obavljao ih je nadvrtlar Gospodarskog društva, Antun Trummer.

 

„Danas još uvijek nije poznato tko je opskrbio postaju meteorološkim instrumentima, a sama je postajala bila u funkciji do 1856.“, istaknula je Kornelija Špoler Čanić, voditeljica u Službi za informiranje, odnose s javnošću i korisnike u DHMZ-u.

 

 

Iz Beča u Zagreb

Od 1. siječnja 1857. do 30. lipnja 1859. na Katarinskom trgu u funkciji je bila i treća meteorološka postaja. Mjerenja su se provodila u sklopu prirodoslovnog odjela, a glavna osoba za mjerenja bio je profesor Antun Zeithammer.

Pretpostavlja se da su ova motrenja nastavak onih prvih iz Opatičke 18. S te lokacije preneseni su termometri i termometrijska kućica. Kasnije su iz Beča stigli novi kišomjer i barometar te naputak za obavljanje motrenja.

 

 

Grič 3

U zgradi Prve realne gimnazije, 1. prosinca 1859. uz veliko zagovaranje ravnatelja gimnazije Josipa Torbara i profesora fizike Ivana Stožira, započela su mjerenja u sklopu postaje Grič tj. na adresi Grič 3. Nakon kaj je postaja na Katrinskom trgu prestala delati, Torbar se dogovoril za preseljenje meteoroloških instrumenata u zgradu na Griču. Njen je prvi moritelj bil sam Stožir koji je brigu o postaji vodil narednih 30 godina te je tak u povijesti zapisan k’o prvi grički moritelj.

 


Škicnite i ovaj štosni članak:

10 fora detaljčeka o Botaničkom vrtu u Zagrebu za koje bu vam fakat drago kaj ste ih doznali

 


Status WMO

Opservatorij Zagreb-Grič kroz godine postaje djelom Državnog hidrometeorološkog zavoda te jednim od najvrjednijih riznica meteoroloških podataka u svijetu jer od samog početka mjerenja nikad nije prestal s radom unatoč mnogim nedaćama.

 

„Godine 2019. postaja je dobila status stoljetne postaje WMO od strane Svjetske meteorološke organizacije. Iako se DHMZ više ne nalazi na Griču već će u zgradu nakon obnove useliti Povijesni muzej Hrvatske, postaja nastavlja i nastavit će s radom na Griču u sastavu mreže DHMZ-a“, napomenula je.

 

Najniža temperatura u Zagrebu

Za kraj, najzanimljivija činjenica kaj vas sigurno zanima je kad je bila najniža temperatura u Zagrebu? E, pa sa sigurnošću vam možemo reći da je najniža temperatura u Zagrebu dosad izmjerena -31,4 °C i to 15. veljače 1940. godine na postaji Zagreb-Maksimir.

 

I mi smo se naježili.

 

 


 

Škicnite i ove štosne članke:

Staze na Medvednici s mjestima na kojima vidite Zagreb kao na dlanu

Mislili ste da Jelačić-plac znate k’o svoju capicu? Furt prolazite pokraj ovih štosnih zanimljivosti, a vjerojatno ih niste skužili

 


 

Izvor:

 

Naslovne fotografije:

  1. Milan Pavić, oko 1950.
  2. Nepoznati autor, oko 1950.