Prvi tečaj skijanja u Zagrebu održal se blizu Jelačić-placa, a sve je počelo ovak

Prvi tečaj skijanja u Zagrebu

Prvi tečaj skijanja u Zagrebu održal se blizu Jelačić-placa, a sve je počelo ovak

23. siječnja 2022.

Piše: Maja Elez

Počeci skijanja na ovim prostorima vežu se za prvi tečaj skijanja u Zagrebu. Negda je zagrebačko skijanje zgledalo skroz drugačije od današnjeg. Em zbog zimskih uvjeta, em zbog opreme.

 

Snijegom zametene staze, stari lugar, drvene skije, temperatura od -14 °C i Stockholm itekak su obilježili prva spuštanja niz zagrebačke strmine u blizini Jelačić-placa i na Medvednici, ali i u Šestinama. Evo kak’ je započela zagrebačka skijaška priča prije više od 128 godina.

 


Skijaši Bilgeri i Fendrich

 

Prvi tečaj skijanja održal se na Jakčinovoj livadi na Cmroku 1894. godine kad je doktor Franjo Bučar donesel je u Zagreb iz Stockholma prve skije.

 

Te su zime šestorica članova Hrvatskog akademskog sportskog društva odlučili kupiti skije u Grazu, nabaviti stručnu literaturu te usvojiti tehniku vožnje pomoću dva štapa.

 

Njih šestorica napisali su dvije jednako nazvane knjige Skijaši Bilgeri i Fendrich u kojima su opisivali tehniku skijanja. Neposredno nakon toga zagrebačko je skijanje zamrlo, ponajviše zbog visokih cijena opreme koja se mogla nabaviti jedino u inozemstvu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zagreb Facts (@zagrebfacts)

 

Dva mjeseca sljemenske pustoši

 

U prosincu 1909. godine petorica skijaša HAŠK-a odlučili su se popeti na Medvednicu kak’ bi skijali na Činovničkoj livadi. Kad su došli do gradske lugarnice susreli su starog lugara koji je bil jako začuđen jer kak’ je rekel, dva mjeseca nije videl gradskog čoveka na Sljemenu i prvi je put u životu videl skije.

 

Lugareva je žena napravila obilnu večeru za skijaše kak’ bi sutradan mogli što bolje vježbati na livadi koja je tada bila lugarev vrt. Vrijedno su vježbali cijeli dan te su se poslijepodne prek Kraljičinog zdenca spustili skijama nazad u grad.

 


 

ŠKICNITE I OVAJ ŠTOSNI ČLANAK:

Ovo škvadri iz centra Zagreba ide na živce

 


Drvena skijaška kriza

 

Godine 1923. tjednik Sport spominje 50-ak skijaša na Medvednici koji su skijali pomoću grubo izrađenih drvenih skija te jednoga štapa. Skijaški su tereni bili vrlo neprikladni zbog velikih količina snijega te se do vrha Medvednice jako teško dolazilo pa se najviše skijalo na Cmroku i u Šestinama.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zagreb Facts (@zagrebfacts)

 

Počeci skijanja nisu nagovještavali blistavu budućnost ovog sporta u Zagrebu, no to se kroz godine itekak promijenilo. Zagrepčani su prihvatili skijanje kao novu zimsku razonodu i sport. Kak’ bi vam bolje dočarali skijanje u starom Zagrebu, prilažemo video u kojem možete vidjeti kak’ su se negda naši stari „sklizali ili smucali po sniegu“.

 

 

 


 

Izvori: