U legendarnoj Dubravi nikad nije bilo dosadno: 8 razloga zakaj bi se o ovom kvartu trebal snimit film

U legendarnoj Dubravi nikad nije bilo dosadno: 8 razloga zakaj bi se o ovom kvartu trebal snimit film

10. listopada 2022.

Piše: Maja Elez

Istočno od Maksimira, a zapadno od Sesveta uz istoimenu aveniju smjestio se jedan od najvećih i najgušće naseljenih zagrebačkih kvartova – Dubrava. Jedan je od najpoznatijih zagrebačkih kvartova u cijeloj Hrvatskoj, ali i šire.

Okarakterizirana jedinstvom i radničkim mentalitetom Dubrava je iznjedrila tisuće zanimljivih priča, specifičnih ljudi i događaja te uz sve to povlekla i karakteristike jednog od najopasnijih zagrebačkih kvartova.

Kak’ bi se uvjerila da stvari nisu tak kak se govori i kak bih upoznala Dubravu kroz oči pravog starosjedioca pozvala sam gospona Dubravka Žagara da mi veli kak’ je nekad bilo, a kak je sad. Gospon Dudo mi je objasnil puno stvari kaj su me zanimale i intrigirale.

 

FOTO © Nepoznati autor, 1980-ih

Ti si za mene moj sused, nebitno kaj si inače

Kak’ smo već rekli, Dubrava je golemi kvart i upravo zbog toga ima različitih ljudi. Svaki čovjek ima svoju priču i nemre nikak bit isti ko neko drugi iz Dubrave. Iako su svi različiti kad dođe do međuljudskih odnosa svi su jednaki. Odgajani su tak da sve gledaju na isto – ti si za mene moj sused, nebitno kaj si inače i kaj posjeduješ.

 


 

ŠKICNITE I OVAJ ŠTOSNI ČLANAK:

Stara zagrebačka kina koja nam i dandanas neopisivo fale

 


 

Ovdje Radio Dubrava

Poznata pjesma zagrebačkog benda Prljavo Kazalište najbolje opisuje Dubravu. Osim kaj su Prljavci iz Dubrave i kaj donose svu ljubav prema njoj točno je ova pjesma izuzetno karakteristična za Dubravu. Zakaj? Pokazuje sve one prave vrijednosti kaj pravi Dubravčanin nosi u sebi – rano ustajanje, pristojnost, otvorenost, poštovanje, zajedništvo i radnički mentalitet.

 

Ak’ idem ja, ideš i ti; ak’ imam ja, imaš i ti

Još jedna rečenica kaj prikazuje jedinstvo Dubrave. Ak’ se išlo na pivu i biljar s dečkima u Katamaran na Ljubijskoj, a ti nisi imal za pivo nit za biljar, nije bilo bitno; jer ak’ imam ja za pivo i biljar, imaš i ti. Ak’ se išlo u grad na tulum kod neke druge škvadre, a ti nisi bil pozvan, nema veze; jer ak idem ja, ideš i ti. Svi su bili oduvijek jednaki, nikoga se nije izdvajalo nit zaboravljalo.

 

FOTO © Nepoznati autor, oko 1985.

 

Inače su jako fini ljudi

„U ranom djetinjstvu najbolje je bilo igrat se na makadamu s frendovima, a kak’ su oko njega bile sadnice i polja kukuruza tu i tam bi koji „gol“ završil u istima, prek kod suseda. Ak’ te sused nije skužil odlično si prošel, al’ ak’ te skužil nije ti ginulo bježanje od njega. Sam si kriv, oni su inače jako fini ljudi, a ti si divljak“, ispričao je Dudo.

 

Oš kupit ciglu?

Legendarna rečenica Dubrave; „Kaj je stari, oš kupit ciglu?“ – gle, kad-tad bi te to pitanje dočekalo. Dubravački fakini prodavali su nepostojeće cigle škvadri. Najgore je bilo kad bi ti uletili dok si šetal s curom, nemreš tad ne kupit ciglu; prvo zato kaj buš dobio istom po nosu, a drugo kak buš ispal onda frajer ak’ ju ne kupiš?

 


ŠKICNITE I OVAJ ŠTOSNI ČLANAK:

Doznajte u kojem biste dijelu grada živjeli da ste kupili stan u Zagrebu prije 120 godina

 


 

Nemreš meni prodavat fore, ja sam iz Dubrave

Kad god ti je neko pokušal uvalit nekaj ili prodat neku priču, Dubravčani su ga elegantno otfikarli ovom rečenicom. Da nisu bili iz Dubrave, možda bi i povjerovali, ali ovak nikak.

 

To su moji dečki iz Dubrave, ostavi ih na miru

Gospon Dudo veli da je ovo najjača priča koje se sjeća iz tinejdžerskih dana. Kak’ je prije luksuzni izlazak subotom navečer bil otić u kino (posebno s curom) tak’ je i puno puta znalo nestajat karata. Upravo su zato postojali tapkaroši iliti preprodavači karata.

 

Glavni među njima bio je gospon Ljiljan Bilanović kaj je sve to vodil. Jednom je prilikom njegove dečke zahaltala milicija, a Bilanović je ponosno ustal i rekel – „To su moji dečki iz Dubrave, ostavi ih na miru.“ Tu legendarnu rečenicu Dudo pamti i dandanas, a veli kak’ se o tome još uvijek priča kak’ bi se dočaralo zajedništvo Dubravčana.

 

899 maraka u „prvoj duty free zoni“

Sve kaj si možeš zamislit i kaj ti srce može poželjet nalazi se u Konjščinskoj iliti prvoj duty free zoni u Zagrebu, al’ i šire. Sve kaj si htio se moglo nabavit, na veliko il’ na malo. Najupečatljivija je priča iz ’89. kad se o video rekorderu moglo sam sanjat.

 

Tehnička se roba teško nabavljala, al’ se onda tog proljetnog dana u Konjščinskoj pojavilo čudo. Ujutro su ih šleperi dovozili, a red za kupnju bil je do okretišta. Svi su bili tak napeti i nitko nije mogo dočekat jer je znal da bu ovo najboljih 899 maraka kaj će ikad potrošit.

 

Dubravčani žive za Dubravu i žive nju. Velikodušnost, rad i zajedništvo najveća su obilježja Dubrave koja se generacijama prenose i dandanas simboliziraju i predstavljaju Dubravu.

 

FOTO © Nepoznati autor, 1980-ih


 

ŠKICNITE I OVAJ ŠTOSNI ČLANAK:

Tičeki na grani znaju kak je Cmrok dobil ime, a ovo vjerojatno niste znali

 


 

Izvor:

  • Intervju s Dubravkom Žagarom (travanj, 2021.)

Naslovna fotografija:

  • Dubrava nekad, Arhiva ŽAC, Okretište tramvaja u Dubravi 1986.