Teta Mina iz „Tko pjeva, zlo ne misli“ nam je primjer: Najte ovo delat kad dojdete v nečiju hižu

Teta Mina iz „Tko pjeva, zlo ne misli“ nam je primjer: Najte ovo delati kad dojdete v nečiju hižu

Teta Mina iz „Tko pjeva, zlo ne misli“ nam je primjer: Najte ovo delat kad dojdete v nečiju hižu

25. ožujka 2021.

PIŠE: MATIJA MITAK

Teta Mina iz filma „Tko pjeva, zlo ne misli“ lik je koji se nemre pozabit. Em joj niš ne ide od ruke kak’ si je zamislila, em bi štela muža, a nemre ga nikak najti. Voli papati i prigovarati. Franjo ju nemre zmisliti, Perici ide na živce, a sestra Ana nemre s njom na kraj jer joj furt nekaj prigovara. Tu je i gospon Fulir koji Minu ne gleda onak kak’ joj srčeko priželjkuje.

 

Lik tete Mine svakom se gledatelju zavleče pod kožu jer način na koji ju je utjelovila Mia Oremović osvaja i svaki put vas nasmije.

 

PHOTO © Croatia film, 1970., IMDb

 

Kaj bi mogli od nje naučiti? Neko bi rekel nikaj. Zvlekli smo nekoliko štosnih primjera na temelju Mininih izjava i ponašanja koji buju vam pokazali kaj ne bute delali kad dojdete v nečiju hižu da ne ispadnete k’o da nemate kinderštube (kućni odgoj za one koji još ne znaju). Mina, ne buš nam zamerila.

 

Fala!

 

Krenimo redom.

 

Prigovarati za jelo

„Zato si danas i skuhala grašak kaj znaš da ga ja ne volim jesti!“ rekla je Mina kad je došla po, vjerojatno, stoti put u toj godini kod Šafraneka na obed. Ak’ dojdete nekomu na ručak, zna se da se to, i ak’ nekaj nije fino, zadrži za sebe ili pak veliš da ne šmekaš grašak pa zemeš nekaj drugo kaj je ponuđeno i tak nema neugodnih situacija. Kak’ te ne bi bolil želudac kad pojedeš tri tanjura. Kaj ne? Al’ Mina ko iz topa, i to onog Gričkog, za stolom ne štedi Anu i njezin grašak kaj ih odvede u skroz neke druge vode.

 

 

Vređati domaćicu zbog prašine

„Pogleč! Po tomu vidiš kol’ko vrediš!“ I da je neko pozabil pobrisati prašinu, pogotovo ak’ se nenajavljeno došli kod nekoga, najte biti oštri k’o Mina. Prašina se brzo nakupi, a to ona i nekoliko dana nakon kaj je bila tak oštra i sama veli. I naravno da dojde na obed u ganc novoj klajdi k’o da niš nije bilo.

 

Kvariti krasnu popefku

Bilo da vam se popefka dopada, da ju znate od A do Ž ili osjećate neopisivu želju za popevanjem, a to vam ne ide, bolje je da se samo njišete i uživate u krasnoj popefki. Gospon Fulir, Ana, ali bome i Franjo imaju jako dobre glasove, a Mina se trudi kol’ko može. Nemremo joj zameriti jer se nadala da bu tak osvojila Fulira koju ju nije baš nekaj fermal. Kak bi i sama popefka rekla: „Od sveg ti srca faaalaaa!“

 

Nagovarati tuđeg muža da vam najde muža

Lepo je kad imate potporu i kad niste sami, ali ipak kad dojdete v nečiju hižu ne bi trebali kovati planove za osvajanje drugih muškaraca. Ostalima je za stolom, poput krhke Ane, veliki neugodnjak i kak’ je napomenula „delate ražanj, a zec vam je u šumi“. Uostalom, zakaj drugi moraju znati kak’ bute osvojili potencijalnog muža. To se treba pokazati. Sad kad bolje razmislimo valja napomenuti da su očito Franjine i Minine tehnike upalile jer je za Minu ipak bil sretan kraj tj. početak. Kaj velite onda? Da ipak skupimo ideje za stolom i krenemo u osvajanje?

 

Biti skoro na svakom na obedu

Krasno je dojti nekomu na obed pogotovo ak’ je posebna prigoda poput imendana, rođendana, godišnjice ili nekog svetka. Furt biti na obedu pri nekom nije baš lepo niti ugodno. Minu to ne tangira ni pol posto i onda lepo dojde najavljeno ili nenajavljeno. Naravno da su Šafraneki navek spremni i u niskom startu i to im nije niš novo, ali kaj je da je ide im to itekak na žiFce! Zna se da se poziv na obed ne odbija, ali se zato zove možda nekoliko puta godišnje.

 

Oglabati velike kosti za stolom

Mini je to najveća poslastica, a kuži se i u nutricionizam. Mina zna da ju za obedom svi znaju pa se ne ustručava oglabati tak veliku kost. Ipak, možda je bolje uživati u oglabanju kad si sam u kuhinji.

 

Prekapati po šeširima i klajdama

Prekapanje po tuđem vešu nije baš pristojno. Bilo doslovno ili figurativno. Pogotovo kad se Mina zalaufa, počne prekapati po Aninim klajdama kak’ bi si našla idealnu za maksimirsku zabavu kojoj se tak raduje.

 

Govoriti nećaku da je norc jedan bedasti

Poznato je da se Perica i teta Mina ne šmekaju. Kužimo Minu da ju se Perica sa sabsljom u ruci jureći kroz haustor prestrašil dok je u ganc novoj klajdi išla Šafranekima. Mina Perici nije ostala dužna. Deca delaju huncutarije koje nas često nasrde. Bez obzira na to, bilo bi dobro ak’ bi se mogli suzdržati od bedastih komentara.

 

Kaj velite na popis? Ak’ smo kaj pozabili, javite nam! Teta Mina je vječita inspiracija i ziher bu se u budućnosti našel pak neki štosni članak o legendarnoj Mini koju svi imamo rad!

 

 


 

ŠKICNITE I OVE ŠTOSNE ČLANKE:

 

‘Slaughterhouse road’ u Zagrebu: Otkrijte intrigantnu povijest i sve nazive ove zagrebačke ulice u kojoj su negda klali, proizvodili led i brali naranče

Mislili ste da Jelačić-plac znate k’o svoju capicu? Furt prolazite pokraj ovih štosnih zanimljivosti, a vjerojatno ih niste skužili

Trešnjevka zanavek u srcu: Zbog ovoga je kvart kojim se ponose oni koji su zrasli na Trešnji

 


 

Fotke i video: Tko pjeva, zlo ne misli (Croatia film, 1970.)