Od ulice Čmarci do Ulice brijestova: Otkrijte više od 100 zanimljivih naziva zagrebačkih ulica koji buju vas nasmijali, naježili i raznježili

Od ulice Čmarci do Ulice brijestova: Otkrijte više od 100 zanimljivih naziva zagrebačkih ulica koji buju vas nasmijali, naježili i raznježili

1. lipnja 2021.

PIŠE: Matija Mitak

Nazivi zagrebačkih ulica itekak su zanimljivi. Neki su smiješni, neki jezivi, neki slatki, a za neke se pitate: „Pa ‘ko se tog naziva zmislil?!“

 

Zagreb ima svoju Ulicu brijestova. Vjerujemo da se nikakva strava u Ulici brijestova nije dogodila k’o u onom hororcu iz 80-ih. Vidovec pak ima svoju ulicu koja se zove Čmarci. U Kajkavskoj se ulici priča samo KAJ. Vjerujemo! U Čučerju se možda daju mice u ulici Micudaji, a vjerujemo da je na Ventilatorskoj cesti tijekom najjačih zagrebačkih žega i dalje ugodno. Kakvi su u Kitanima i tko zapravo živi u ulici Čopci, morali bute se sami uvjeriti.

 

Š(t)alu na stranu.

 

Hodajući zagrebačkim ulicama, primijetite plave table na kojima ponekad bude ime koje vam zaokupira pažnju više od traženja slobodnog parkirnog mjesta na dupkom punom parkiralištu.

 

Svi znamo za Ilicu, Frankopansku, Draškovićevu, Radničku, Ulicu grada Vukovara, Tkalčićevu, Mihanovićevu… Sve te ulice u užem i širem gradskom središtu su poznate i izvan zagrebačkih granica. No kaj je z onim ulicama koje su van centra grada? Za njih tek znaju lokalni stanovnici, a nazivi su tak štosni da bi bila prava škoda ne upoznati vas s njihovim zanimljivim nazivima.

 

Nakon pomnog gledanja popisa ulica, izdvojili smo one koje su nam zapele za oko. Na karti smo tražili njihovu lokaciju i pokušali ulicu smjestiti u kvart kak’ bi vam bilo lakše pojmiti u kojem se dijelu grada nalazi.

 

Jedno je ziher!

 

Sjever i istok grada, posebice Dubrava, po našem skromnom mišljenju, dobivaju medalju za najzanimljivije nazive ulica. Nismo mogli staviti baš svaku na popis. I sami jug grada uz granicu sa Zagrebačkom županijom ima razna zanimljiva imena ulica koja, vjerujemo, lako ostaju u sjećanju zbog svojeg naziva.

 

Slobodno nam javite koja bi se još ulica trebala naći na ovo popisu. Kratili smo ga jer je u samom početku bil fakat predugačak.

 

Evo popisa koji možete i preuzeti u obliku PNG fotkice na svoje računalo, mobač, tablet i ostale blagodati moderne tehnologije.

 

 


 

Škicnite i ove štosne članke:

Mislili ste da Jelačić-plac znate k’o svoju capicu? Furt prolazite pokraj ovih štosnih zanimljivosti, a vjerojatno ih niste skužili

10 fora detaljčeka o Botaničkom vrtu u Zagrebu za koje bu vam fakat drago kaj ste ih doznali

Trešnjevka zanavek u srcu: Zbog ovoga je kvart kojim se ponose oni koji su zrasli na Trešnji