10 fora detaljčeka o Botaničkom vrtu u Zagrebu za koje bu vam fakat drago kaj ste ih doznali

10 fora detaljčeka o Botaničkom vrtu u Zagrebu za koje bu vam fakat drago kaj ste ih doznali

4. lipnja 2021.

PIŠE: Matija Mitak

Botanički vrt je uvijek dobra ideja. S tom se izjavom slažu mnogi, posebice ljubitelji krasnih biljaka i zelenila. Brojni dijelovi Zagreba poput zagrebačkih parkova, perivoja, park-šuma oduševljavaju svakog prolaznika koji kroči u to zagrebačko zeleno carstvo.

 

Ipak, svaki put kad prolazite pokraj onih krasnih ograda u Mihanovićevoj imate osjećaj k’o da vas priroda zove u Botanički vrt. Nemrete ne skrenuti pogled u tu zelenu oazu u centru Zagreba. Svako stablo i svaka biljka pričaju svoju priču.

 

PHOTO © abbi242/Instagram

 

Ak’ vam se ne špancira ulicama najdražega grada, ne planinari na Medvednicu, i Maksimir vam nije usput, skoknite do Botaničkog koji bu vas šarmiral svojom jednostavnom prirodnom krasotom.

 

Gusta šuma okružena zidićem i ogradama skriva razne štosne informacije koje je otkrio voditelj Vrta gospon Vanja Stamenković.

 

Evo kaj bi bilo dobro znati prije nego napunite mobače i fotiće, pripremite oblekicu i zaputite se u tu šarmantnu šumu između dvije pruge.

 

Botančki vrt u Zagrebu je „vrlo mali, vrlo star i vrlo bogat“

 

Prema klasifikaciji Svjetske udruge botaničkih vrtova (BGCI), Botanički vrt u Zagrebu spada u „vrlo male“ (4,5 ha), „vrlo stare“ (131 godina) i „vrlo bogate biljkama“ (oko 5000 svojti na toj površini).

 

Veličina Vrta ograničava veličine i broj zbirki. Mali se sveučilišni botanički vrt teško može mjeriti s bogatim i velikim vrtovima koji se mogu vidjeti diljem Europe i svijeta. Nastao je u vrijeme kada su se slični vrtovi osnivali ili su već bili osnovani u ostalim zemljama bivše Monarhije. Vrlo slične zelene vrtne oaze mogu se naći u Budimpešti, Ljubljani, Beču ili Pragu.

 

PHOTO © perkymeetsworld/Instagram

 

A najveća atrakcija je…

 

Vrt nudi zanimljivosti svakom posjetitelju. Klince najviše privlače biljke mesožderke, a uz njih brojne posjetitelje privlače biljke mesnatice ili sukulenti. U svibnju veliku pozornost privlače perunike kojih ima više od 250 kultivara. Jedno je ziher – u  doba cvatnje oduzimaju dah.

 

PHOTO © avgvstinvs/Instagram

 

„Posjetitelji vole različite biljke, a mnogi dolaze i samo zbog ugođaja. Jedni se dolaze diviti starim stablima. Imamo posjetiteljicu koja fotografira samo močvarne taksodije, u svim fazama i godišnjim dobima, drugi pak obožavaju cveće pa ih zanimaju samo uresnice na Spektru ili parteru“, istaknuo je Stamenković.

 

Jedna od najvećih atrakcija koja je izložena u jedinom dostupnom stakleniku je divovski tropski lopoč viktorija u Viktorijinoj kući.

 

Državna dozvola za uzgoj i prodaju viškova zakonom strogo zaštićenih hrvatskih endema

 

Ono kaj zagrebački botanički vrt ima, a ostali europski vrtovi nemaju su hrvatske vrste poput velebitske degenije, dubrovačke zečine, livadnog procjepka.

 

Evo kak’ su došle sve te divne biljke do centra Zagreba

 

Većina biljaka u zbirkama uzgojena je od sjemenki u prostorima za preduzgoj biljnog materijala (karantenski staklenik, klijališta). Te sjemenke dobivaju razmjenom s drugim botaničkim vrtovima po svijetu kojih je u ovom trenutku više od 300.

 

„Imamo državnu dozvolu za skupljanje biljaka na njihovim prirodnim staništima po cijeloj Hrvatskoj uključujući i zaštićena područja poput nacionalnih parkova i rezervata prirode. Manji dio biljaka (uresnice, kultivari koji se ne mogu uzgajati od sjemenki) kupujemo u specijaliziranim rasadnicima kod nas i drugdje u Europi (internetskom prodajom)“, pojasnio je.

 

Egzotično bilje u centru Zagreba

 

Australski stribor, divovski tropski lopoč viktorija, kakaovci, kave, čajevci, tropske orhideje, bromelijevke, paprati, titanski kozlac – biljka s najvećim cvatom na svijetu. Kozlac, kao i ostale tropske vrste, drže u staklenicima nedostupnima javnosti koji vape za obnovom.

 

PHOTO © katarina2711/Instagram

 

Najstarija biljka u Botaničkom vrtu

 

Hrast lužnjak je najstarija biljka u zagrebačkom Botaničkom vrtu. Stariji je od samog Vrta! Postoji također i nekoliko sađenih stabala koja su sađena u originalnoj zbirci s kraja 19. stoljeća kao i nekoliko močvarnih taksodija, platana, sofora te iranska parocija.

 

Napomena: Botanički vrt nije zabaviše, već učilište!

 

Najvažnija aktivnost Vrta je obrazovanje prije svega studenata PMF-a i studenata srodnih fakulteta poput agronomije, šumarstva i farmacije, a onda i srednjoškolaca, osnovnoškolaca, vrtićanaca pa do najšire javnosti!

 

Pazite na divlje pčele

 

Vrt je dom brojnim životinjama. U samom središtu grada postoji cijeli mali ekosustav! Ježevi, pokoja vjeverica i zalutale mačke te mali glodavaci i gušteri samo su neki od brojnih životinjskih stanara. Najbrojnije su i najvažnije životinje u Vrtu ptice i kukci, o kojima su rađena i istraživanja.

 

Zabilježeno je više od 60 različitih vrsta ptica, od kojih se mnoge ovdje trajno gnijezde. U mnogim dupljama starih stabala ili primjerenim kućicama, koje izrađuju sami studoši i zaposlenici Vrta prema naputku ornitologa, mogu se vidjet čvorci, kosovi, sjenice, brgljezi, djetlići, šumski golubovi, gugutke, a ponekad i sove uz nezaobilazne vrane i vrapce.

 

U nekim šupljim stablima roje se divlje pčele koje se ne diraju. To je mjesto označeno upozorenjima za posjetitelje da ih ne uznemiravaju i do sada nije bilo niti jednog slučaja uboda.

 

„Na dva mjesta imamo i male košnice za pčele samotarke ili zidarce, male ‘dlakave’ pčelice koje nisu zadružne, ne proizvode med, već svoja jajašca polažu u cjevčice od trstike koje pregrađuju blatom. Te mirne pčele su naši najvažniji oprašivači.“

 

PHOTO © rutmap.zagreb/Instagram

Nekada se u Vrtu nalazio i morski akvarij

 

Morski akvarij bio je izgrađen ispred središnje kupole izložbenog staklenika. Srušen je radi izgradnje visokog staklenika za palme, a pretpostavlja se da je i održavanje akvarija bilo preskupo. Da se zadržal, ovo bi ziher bila jedna od jako dragih aktrakcija svakom Zagrepčancu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zagreb Facts (@zagrebfacts)

 

Naplata ulaza u Vrt od 2021.

 

Od samoga početka izgradnje Vrta, ulaz je bio besplatan. To brojni stanovnici Zagreba kao i turisti nisu znali. To se promijenilo u 2021. zbog financijskih teškoća. Uvodi se simbolična naplata ulaza u zagrebačko vrtno carstvo.

 

Dnevna ulaznica za Botanički vrt iznosi 10 kuna za odrasle, a za učenike, studente i umirovljenike je 5 kuna. Dostupna je i godišnja ulaznica od 300 kuna za odrasle i 150 kuna za učenike, studente i umirovljenike.

 

Za posjet Botaničkom vrtu ne treba ni 10 ni 1000 razloga, već samo dobra volja, vrijeme i želja za uživanjem u pravom vrtom castvu u središtu hrvatske metropole.

 


 

Škicnite i ove štosne članke:

Mislili ste da Jelačić-plac znate k’o svoju capicu? Furt prolazite pokraj ovih štosnih zanimljivosti, a vjerojatno ih niste skužili

Od ulice Čmarci do Ulice brijestova: Otkrijte više od 100 zanimljivih naziva zagrebačkih ulica koji buju vas nasmijali, naježili i raznježili

10 fora detaljčeka o Botaničkom vrtu u Zagrebu za koje bu vam fakat drago kaj ste ih doznali

Trešnjevka zanavek u srcu: Zbog ovoga je kvart kojim se ponose oni koji su zrasli na Trešnji