11 žena koje su doprinijele Zagrebu radom, intelektom i znanjem

Dan žena

11 žena koje su doprinijele Zagrebu radom, intelektom i znanjem

7. ožujka 2022.

Piše: Maja Elez

Sretan Dan žena koji se slavi diljem svijeta. Ovaj nam je dan došel k’o izvrsna inspiracija za istraživanje o ženama koje su na ovaj ili onaj način doprinijele Zagrebu.

 

Neke su pisale stihove, romane i priče koje vas transportiraju u neka druga vremena, koje vas naježe ili nasmijavaju. Druge su popevale da vam je mam bilo toplo oko srčeka, a neke su nas do suza nasmijale.

 

Zagrebačke puce navek su bile pojam ljepote i karizme kojom su blistale. Vanjska ih je ljepota oduvijek krasila, no pamtimo ih po brojnim idejama, intelektu, znanju i radu.

 

 

Kroz stoljeća, brojne su žene, bile rođene Purgerice il’ ne, doprinijele Zagrebu.

 

Popis je bil dugačak, no danas smo izdvojili njih 11.

 

One koje sad nismo spomenuli, svakako bumo u jednoj od budućih priča.

 

Ljerka Šram

Ljerka Šram bila je hrvatska glumica čija ljepota nije mogla ostati neprimijećena. Bila je članica zagrebačkoga kazališta sve do smrti 1913. godine kada je preminula od tuberkuloze. Uz nju je vezana jedna od najljepših zagrebačkih ljubavnih priča koja se navek prepričava svim generacijama.

 


 

Škicnite i ovaj štosni članak:

Ovo je najljepša zagrebačka ljubavna priča o kojoj bi se trebala snimiti serija

 


Helga Vlahović

Jedna od najznačajnijih hrvatskih i zagrebačkih novinarki, Helga Vlahović, rođena je 1945. godine te je već 70-ih godina postala jedna od najboljih. Bila je radijska i televizijska spikerica, producentica te urednica Hrvatske radiotelevizije. Umrla je 2012. godine te možemo reći kak’ je djelomice „kriva“ za stvaranje izvrsnog hrvatskog novinarstva.

 

Paula Landsky

Da nam ovak lepa gospođa danas napiše kaznu u tramvaju nitko ne bi bil ljut. Paula Landsky bila je prva kondukterka zagrebačkog tramvaja. Zaposlila se kao kondukterka kad je njen suprug Rudolf otišel u rat te zbog manjka prihoda radila je ponekad čak i po 12 sati dnevno. Umrla je 1981. godine doživjevši 101 godinu.

 

Marija Jurić Zagorka

O najvrsnijoj hrvatskoj i zagrebačkoj književnici te prvoj hrvatskoj novinarki mogao bi se napisati roman, a opet ne bi sve stalo u njega. Život pun uspona i padova postao je predmetom izučavanja današnjih generacija. Marija Jurić Zagorka ostavila je svoj trag u svim područjima zagrebačke povijesti.

 


 

Škicnite i ovaj štosni članak:

Marija Jurić Zagorka: Zanimljivosti o ženi koju sve generacije imaju rad

 


Zinka Kunc

Dobar glas daleko se čuje, čak i do New Yorka i operne kuće Metropolitan. Došavši iz Zagreba s titulom prvakinje Opere Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu, Zinka Kunc „stajala“ je iza vokala od kojeg nam srčeko zatreperi. Osim kaj je bila operna i koncertna pjevačica, podučavala je i pjevanje te postala uzor svima onima koji se žele ili ne žele baviti pjevanjem u budućnosti.

 

Nives Kavurić-Kurtović

Da očima vidimo sve kaj srcem gledamo pomogla nam je Nives Kavurić-Kurtović. Bila je vrsna hrvatska slikarica te kasnije profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 2007. postaje professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, ali nas nažalost napušta 2016.

 

Milka Trnina

Nositi titulu jedne od najboljih opernih pjevačica Covent Gardena i Metropolitan Opera Housea nije laka stvar, ali je za Milku Trninu to bila svakodnevica. Žena izvanrednoga talenta bila je članica i državne opere u Münchenu te jedna od naših najistaknutijih pjevačica.

 

 

 

Mia Oremović

Tko voli tetu Minu? Mislimo da je odgovor na to pitanje jednostavan; svi! Za nezaboravni lik tete Mine „kriva“ je Mia Oremović koja ju je utjelovila u kultnom filmu „Tko pjeva, zlo ne misli.“

 

Jedna od naših izvrsnih kazališnih, televizijskih i filmskih glumica najviše nam je ostala u sjećanju upravo zbog te uloge.

 

Napustila nas je 2010., al’ nikad nebumo zaboravili savjete kak nagovarati nekog da nam najde muža il davati nekome „savjete“ za ručak u njihovoj kući.

 


 

Škicnite i ovaj štosni članak:

Teta Mina iz „Tko pjeva, zlo ne misli“ nam je primjer: Najte ovo delat kad dojdete v nečiju hižu

 


Mirjana Bohanec-Vidović

Kak’ da uz tetu Minu ne spomenemo i Anu? Ana Šafranek zapravo je lik Mirjane Bohanec-Vidović, jedne od naših najpoznatijih sopranistica i glumica. Gospođa Mirjana još dandanas nosi svoj lik i djelo onak najbolje kak’ je navek i bilo.

 

Marija Braut

Fotografije nas uvijek odvedu na mjesta i uspomene koje srčeku imamo rad. Kak’ bi nam uspomene najbolje bile zauvijek zapamćene pobrinula se Marija Braut.

 

Jedna od najistaknutijih zagrebačkih fotografkinja fotografiju je smatrala načinom života kojega je na sve prenosila do 2015. godine. Nakon njene smrti fotografije su ostale kao svakodnevni podsjetnik njenoga lika i djela.

 

Sidonija Erdödy Rubido

Ak’ kojim slučajem mislite da u isto vrijeme nemrete bit i grofica i operna pjevačica grdno se varate, Sidonija Erdödy Rubido upravo nam pokazuje drugačije. Bila je vrsna sopranistica te istaknuta osoba koja je podržavala Ilirski pokret.

 

Ovo su neke od žena koje su značajne za Zagreb i koje su nam vječna inspiracija.

 

S obzirom na to da bi za jedan članak bilo preveč informacija, pratite nas i dalje jer bumo opet spomenuli druge zagrebačke puce koje su doprinijele Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj svojim radom, idejama, predanošću i intelektom.

 

Drage naše frajle, puce, dekle i vi ste nekom vječna inspiracija i vjetar u leđa uključujući i nama.

 

Tak imamo vas rad!

 

 


 

Izvori:

 

Pristup 5. ožujka 2022.