Grad u gradu: Evo zakaj je Dubrava kvart koji ima sve kaj ti srčeko poželi

Grad u gradu: Evo zakaj je Dubrava kvart koji ima sve kaj ti srčeko poželi

11. lipnja 2021.

PIŠE: Maja Elez

Na periferiji grada našel se jedan od najvećih i najstarijih zagrebačkih kvartova – Dubrava. Niste daleko od istine kad pomislite da je Dubrava grad u gradu. Na tom području ima sve kaj vam za svakodnevni život treba. Mnogi joj kvartovi na tom mogu zavidjeti. Koliko javna toliko i tajanstvena, Dubrava je iznjedrila tisuće ljudi raznih životnih priča.

 

Od vrhunskih sportaša preko „običnih ljudi“ do velikog zelenila i brojnih znamenitosti koje ju ukrašavaju uspjela je u svaki dio utkati sve vrijednosti pravog Dubravčanina – rad, poštenje i zajedništvo. Boreći se s mnogim predrasudama kao najopasnijeg kvarta dokazala je da ništa nije onak kak’ se na prvu čini.

 

PHOTO © Veronika Orešić

 

O svemu sam malo žlabrala s gosponom Nikolom Biškupom, urednikom stranice dubrava.hr, koji mi je otkril neke detaljčeke o ovom famoznom zagrebačkom kvartu.

 

Dubrava: Mir za dušu, tičeki i zelenilo

Ime Dubrava dolazi od naziva za šumu pa upravo zbog tog nije niš čudno kaj Dubrava obiluje livadama, šetnicama i šumama. Predci starosjedioca Dubrave dolaze iz okolnih sela koja čine temelje današnje Dubrave – Čučerja, Markuševca, Markuševečke Trnave, Miroševca, itd. pa je jasno zakaj je Dubrava prava zelena oaza. Uz zelenilo karakteristični su mir, tišina i blizina gradskog središta – u gradu si, al’ ko da nisi.

View this post on Instagram

A post shared by Zagreb Facts (@zagrebfacts)

 

Grad u kvartu

Nemrete reć da se pretjeruje kad čujete da je Dubrava grad u gradu. Oni imaju i grad u kvartu. Grad Mladih! Poznat kao i Pionirski grad iliti „Pionirac“ izgrađen je 1951. godine, a predstavlja odraz Vitićeve i Haberleove arhitekture.

 

U planu grada bila je stambena zona, restoran, hotel za goste, knjižnica, čitaonica i Dom kulture s dvoranom. Od 2003. godine Grad Mladih službeno je izletište, ali za Dubravčane od pamtivijeka predstavlja omiljeno mjesto za druženje di su provodili sate igrajući se i baveći se sportskim aktivnostima.

 

PHOTO © Marko Horvat

 

Uz Grad Mladih tu je i Klaka. ŠRC Klaka odnavek je predstavljala savršeno mjesto za rekreaciju i svakodnevna druženja. Osim kaj je zaslužna za puno druženja i prijateljstava, Klaka je za Dubravčane i odraz ponosa jer je upravo ona sjedište poznatog NK Dubrava.

 

Vole sport i to tak jako da su kvart s vjerojatno najviše sportskih i olimpijskih medalja u Hrvatskoj

Škvadra u Dubravi se ne šali! Rijetko se koji kvart u Hrvatskoj može pohvaliti vrhunskim i svjetski poznatim sportašima. Njima je sport neopisivo bitan dio svakodnevnog života. Iz Dubrave su „isplivali“ brojni vrsni sportaši poput Martine Zubčić, Duje Draganje, Tonija Bošnjakovića (paraolimpijac), Filipa Hrgovića, Antona i Josipa Glasnovića te Sandre Perković. Uz ove izvrsne sportaše, treba spomenuti i uspješnu malonogometnu momčad iz Dubrave pod nazivom Quattro Leones.

 

Profi sportska škvadra iz Dubrave ima zavidnu kolekciju olimpijskih medalja, ali i medalja s ostalih velikih svjetskih sportskih natjecanja. Ak’ smo kojeg sportaša pozabili, ne bute nam zamerili. Javite nam pa bumo ga deli na popis!

 

Dubravački dragulji: Sve kaj ima jedan velegrad ima i u Dubravi

Na prvi spomen Dubrave većini na pamet padnu neboderi na Aveniji Dubrava i Koledinečkoj. Kad se Sava 1964. godine izlila iz korita na spomenutome su području nastale privremene nastambe koje i dandanas postoje na istom mjestu i čine naselje Retkovec.

 

U Dubravi se nalazi i svima poznata KB Dubrava, stara Vojna Bolnica, otvorena u proljeće 1988. godine kao svojevremeno najmodernije opremljena zdravstvena ustanova te se u Dubravi također nnalazi i drugo po velični zagrebačko groblje – Miroševac.

 

PHOTO © Željka Bella Angie Bakšaj

 

Dubrava obitava mnogim kulturološkim objektima poput nedovršenog projekta 80. – ih, Kulturnog Centra Dubrava, odavno zatvorenoga staroga kina te vrlo aktivnoga Kazališta Dubrava koje je danas uglavnom orijentirano mlađim generacijama.

 

Dragec, cigla i sve kaj ti srce zaželi

           

„Ikona kvarta dugi niz let bil je beskućnik Dragec čiji životni stil svi oni koji ga pamte opisuju posebnim i upečatljivim“, prisjetio se Biškup. Uz Drageca starosjedioci se sjećaju i fore s prodajom cigle. „Prodaja cigle bil je civiliziran način da nekome daš do znanja da ga se „promatra.“

 

Kad – tad bi se desilo da ti netko uleti s rečenicom „Oš kupit ciglu? Cijena? Prava sitnica!“ Najpoželjnije je bilo da je odgovor potvrdan jer ak nije onda buš dobil po nosu“, prepričao je. Nekaj kaj je od pamtivijeka za Dubravu karakteristično je i Konjščinska iliti ulica u kojoj buš našel sve kaj ti srce zaželi – od tehničke robe preko odjeće i jeftinih draguljarija do petardi.

 

Nekad je Konjščinska bila puno bogatija robom, no vremenom je i to počelo slabiti.

 

Dom zagrebačkim plavim ljepotanima

Kasna je vura. Svi dnevni tramvaji polako počinju voziti prema svojim spremištima, a sve one koji ne žive potezu prema spremištima hvata panika. Kaj bumo sad?! Oni koji žive od centra do Dubrave nemaju tih problema. Tramvaj ih pela sve do doma iako ide u spremište.

 

PHOTO © Zvonimir Benc

 

Dubrava i Trešnjevka jedini su zagrebački kvartovi koji imaju spremište tramvaja

Oni koji si nemreju to pojmit kak’ zgleda vidi se na fotkici koja je mnoge zaintrigirala.

 

PHOTO © zagreb.from.above/Instagram

 

Kak’ se šika, al’ po dubravački

Dubrava svakom stanovniku čini život lakšim. Na jednom mestu imaju sve pa ne moraju razmišljati o odlasku van granica ovog „grada u gradu“ kak’ bi obavili kupnju ili nekaj slično tomu. Dubravčani imaju svoj plac na kojem se prodaje sve; od proizvoda okolnih uzgajivača do razne druge robe.

 

Mnogi Dubravčani centrom kvarta smatraju križanje Avenije Dubrava i Dankovečke jer se tam nalaze sve bitne kvartovske institucije – policija, pošta, benzinska, knjižnica, plac kao i mnogi kafići i ugostiteljski objekti. Kvaliteta života u Dubravi puno se promijenila od kad je tramvajska pruga produžena od okretišta Dubrava do Dubca te kada je izgrađen podvožnjak na križanju Čulinečke i Branimirove.

 

Samim time, ali i izgradnjom sve većeg broja zgrada povećal se i broj stanovnika Dubrave. Uz sve navedene institucije i infrastrukturu, treba svakako spomenuti i događaj koji ne propuštaju lokalci, ali i oni koji nisu iz Dubrave.

 

„Glavna godišnja manifestacija su Dani Dubrave koji za Dubravčane obilježavaju ne samo dane pune natjecanja, auto utrka i kulturnog sadržaja nego i dane druženja, zabave i iskazivanja pravog dubravačkog jedinstva“ pojasnio je.

 


 

ŠKICNITE I OVE ŠTOSNE ČLANKE:

Mislili ste da Jelačić-plac znate k’o svoju capicu? Furt prolazite pokraj ovih štosnih zanimljivosti, a vjerojatno ih niste skužili

Od ulice Čmarci do Ulice brijestova: Otkrijte više od 100 zanimljivih naziva zagrebačkih ulica koji buju vas nasmijali, naježili i raznježili

10 fora detaljčeka o Botaničkom vrtu u Zagrebu za koje bu vam fakat drago kaj ste ih doznali

Trešnjevka zanavek u srcu: Zbog ovoga je kvart kojim se ponose oni koji su zrasli na Trešnji

 


 

Naslovna fotka: Tomislav Jugkala

 

Izvori: