Kak’ u rekordnom roku zdići tlak svakom Purgeru

Kak’ u rekordnom roku zdići tlak svakom Purgeru

10. lipnja 2021.

PIŠE: Matija Mitak

Pugeri neke stvari jednostavno nemreju prožvakat i nikad im ne buju jasne. Neko bi rekel da ovo zvuči k’o detaljni priručnik kak’ zdići tlak u rekordnom roku svakom Purgeru i bilo komu ‘ko Zagreb ima rad i poštuje, kak’ se često veli, stara pravila! Da smo kroz godine zapisivali u črnu tekicu kaj naj je znalo štrecnuti kad smo nekaj vidjeli ili čuli, ovo bi se našlo na popisu.

 

Ne bumo zdigli prašinu, već štosno prikazati kak’ Purgere piknuti tam di ne treba.

 

Tri, dva, jedan…

 

 

Jedu im se lignje na Medvednici

Ovi fakat izazivaju. To je k’o da dojdete u kolovozu na nekoj jadranskoj rivi i pitate za krvavice s kiselim zeljem, kaj ne? A vjerujemo da i kelneri ostanu frapirani kad ih pitaju za lignje. Ribice su pobegle z Medvednice kad su skužile te velike rajngle bažulja i protvane štruklof.

 

Ne dopuste da se prvo izajde iz tramvaja

Momentalna alergijska reakcija nastaje kad se opkole tramvajska vrata s vanjske strane i čim se otpreju ljudi ulaze u tramvaj k’o da ih neko naganja. Prvo se izlazi iz tramvaja i stoji se sa strane da se u miru može izaći, a onda se ulazi. Tramvaj ne bu nikam pobegel. Šofer pomno promatra kaj se događa.

 

Pripovedaju bedastoće o filmu „Tko pjeva, zlo ne misli“

Komu ni povolji ne mora ga gledati, samo nemojte pred Zagrepčancima pripovedat bedastoće o ovom filmu jer ima posebno mesto u našem srčeku. Zagreb se uči kroz dijaloge i monologe iz ovoga filma kao i kroz brojne divne lokacije na kojima je sniman. Nigdar ne dosadi. I s razlogom su teta Mina, Perica, Franjo, gospon Fulir i Ana svakom Zagrepčancu dragi.

 

Zezaju te kad pripovedaš „po domaći“ i ponosiš se svojim slatkim KAJ

Zagreb je za mene RAJ jer tu se veli KAJ! I tak bu zanavek. Ponosimo se svojim govorom i tim našim slatkim KAJ. Ak’ se to nekomu ne dopada ili mu smeta, nemremo mu pomoći. Došel je u Zagreb i tak se tu pripoveda.

 

 

Vele da Zagreb smrdi

Znamo da je prokletstvo velegrada smog i ostali miomirisi, no nije navek tak. Uostalom, sve se to može reći pristojnije, kaj ne da da?! U parkovima, perivojima i na Medvednici je navek krasno.

 

 

Ne vole sir z vrhnjem

Vse to ide v beli Zagreb grad! Znate te legendarne stihove, kaj ne? Zagrepčanci imaju posebnu ljubav prema domaćem sireku i vrhnju. Tak jednostavno, a tak fino. Ne razmemo one kojima se tak nekaj ne dopada.

 

Ne paše im gembač

Ti su rijetki, al’ ih ima. Možda su više za čisto. Ili možda Plešivičko kak’ bi legendarni Franjo rekel.

 

Trgaju krasno cveće u Botaničkom, na Zrinjevcu, ma di god

K’o da nam čupate po srčeku.

 

Ne počiste za sobom

Prisjetite se samo one strahote pred Hrvatskim narodnim kazalištem, kasnije i na Jarunu, a tek kad po Medvednici pa ostave iza sebe takav čumez da ti tlak mam skoči.

 

 

Šaraju po ganc novim, ali i starim fasadama i ostalim javnim i privatnim površinama

Ulična umjetnost je jedno i na to svi gledamo blagonaklono i s velikim odobrenjem. Ispisivanje bedastoća i šaranje po haustorima, fasadama, prolazima, pothodnicima je nekaj sasvim drugo kaj zdigne tlak svakom Zagrepčancu u rekordnom roku.

 

Viču k’o da smo gluhi tak da ih svi čuju

Nismo na stadionu. Ne viče se! Lepo se približite, na sigurnu udaljenost, i recite kaj imate za reći.

 

Zezaju ljude kad idu na kupanac na Šalatu, Mladost, Svetice, Jarun ili Bundek

Pesja vrućina koja zavlada najdražim gradom tjera Zagrepčance na osvježenje. Nemremo nakon posla skoknuti do Jadrana, ali idemo na kupanac na Šalatu, Svetice ili možda mladost. Neki potegnu do Jaruna ili Bundeka. I baš nam je dobro. More je more, ali i Zagreb je Zagreb.

 

Ispravljaju kad velimo „dečki“ (ne velimo momci)

Kad Zagrepčanec veli riječ momci, naježi se. To iz naših usta zvuči tak neprirodno da si velimo da to više ne bumo pokušavali izgovorit. U obzir dolaze dečki, gosponi, fakini i tak.

 

Delaju huncutarije koje ne bi delali ni kod sebe doma

Lepo vas prosimo, poštujte pravila kad dojdete nekam.

 

Šaraju po tramvajima i autobusima

U novijim se busevima i tramvajima to manje radi jer su postavljene kamere, ali znate da se u starijim autobusima i tramvajima na stolcima, naslonjačima, stropu i podu, pogotovo u stražnjem dijelu moglo svakaj pročitati.

 

Ne zdignu se starijima ili trudnicama u javnom prijevozu

Čast onima koji to i dalje delaju. Nažalost sve su češći prizori da se mladi ne zdignu starijima ili trudnicama u javnom prijevozu.

 

Kaj vam je posebno zapelo za okeco? Ima tu još toga, kaj ne? Ak’ smo nekaj pozabili, javite nam slobodno pa bumo deli na popis.

 


 

ŠKICNITE I OVE ŠTOSNE ČLANKE:

Mislili ste da Jelačić-plac znate k’o svoju capicu? Furt prolazite pokraj ovih štosnih zanimljivosti, a vjerojatno ih niste skužili

Od ulice Čmarci do Ulice brijestova: Otkrijte više od 100 zanimljivih naziva zagrebačkih ulica koji buju vas nasmijali, naježili i raznježili

10 fora detaljčeka o Botaničkom vrtu u Zagrebu za koje bu vam fakat drago kaj ste ih doznali

Trešnjevka zanavek u srcu: Zbog ovoga je kvart kojim se ponose oni koji su zrasli na Trešnji