Ovak su božićne jaslice stigle u Zagreb prije „ohoho“ godina

Božićne Jaslice u starom Zagrebu

Ovak su božićne jaslice stigle u Zagreb prije „ohoho“ godina

12. prosinca 2021.

Piše: Maja Elez

Jedan od najpoznatijih božićnih ukrasa zasigurno su jaslice koje simboliziraju Isusovo rođenje. Na hrvatsko su područje stigle prije više od 150 godina, a nakon Prvoga svjetskog rata iz godine u godinu postaju sve popularnije.

 

Ispred kulisa

Pejzažne kulise jaslica predstavljaju Betlehem u doba Isusovog rođenja, a ispred samih kulisa nalaze se glavni likovi istih – dijete Isus Krist; položeno na slamicu ili u jasle, Marija i Josip. Uz Svetu obitelj najčešće su postavljeni i likovi domaćih životinja (krave, ovce, magarci, volovi, janjad…), pastira, tri kralja, anđela te natpis Gloria in excelsis Deo iliti Slava Bogu na visini.

 

Svi su likovi opremljeni rekvizitima kako bismo mogli prepoznati o kojemu se liku točno radi. Primjerice, tri kralja nose darove u rukama, a glavama su im krune, mljekarice nose vjedra s mlijekom, hodočasnici imaju hodočasnički štap, a pastiri su u pratnji janjeta ili ovčice.

 

Božićne jaslice u starom Zagrebu

PHOTO © Nepoznati autor i godina

Šuma pokraj Greccije

Jaslice kakve danas poznajemo vezane su za Sv. Franju Asiškog. On je 1223. godine u šumi pokraj Greccije blizu Asiza u Italiji na oltar postavio jaslice sa slamom te doveo magarca i vola. Legenda kaže da mu se tijekom obreda koji je vodio ukazalo dijete – Isus Krist.

 

Božićne kućne jaslice, Betlem, Betlehem

Današnje jaslice u Hrvatsku su došle iz Njemačke tijekom 17. i 18. stoljeća, ali na području sjeverozapadne Hrvatske kao dio božićnih ukrasa postaju tijekom 19. stoljeća.

 

Popularizirali su ih i proširili po svijetu crkveni redovi poput isusovaca i franjevaca.

 

Postavljaju se na vidljivo mjesto; najčešće ispod bora te ostaju od Badnjaka do blagdana Sveta tri kralja. Kućne jaslice, često zvane i Betlehem/Betlem, do polovice 20. st. izrađivale su se od prirodnih materijala sve dok se nisu počele izrađivati u raznim tvornicama.

 

Velika je povezanost između betlema i crkvenih jaslica. Crkvene jaslice najčešće izrađuju školovani umjetnici te prema njihovom primjeru narodni umjetnici izražavaju svoj umjetnički talent.

 

Božićne jaslice u starom Zagrebu

PHOTO © Nepoznati autor i godina

 

Folklorne jaslice

Izrada tzv. folklornih jaslica postaje popularna u prvoj polovini 20. st. kada se šire trendovi kupovine jaslica u boji; tiskanih na kartonu ili papiru. Folklorne jaslice donose nam tradicionalne likove odjevene u narodnu nošnju pojedinoga kraja.

 

Žive jaslice

U posljednjih nekoliko desetljeća jaslice se počinju javljati i na javnim površinama, a ne samo u vlastitim domovima i crkvama. Sve su više popularnije i tzv. žive jaslice tj. one jaslice čije likove sačinjavaju ljudi i domaće životinje.

 

Božićne jaslice u starom Zagrebu

ČESTITKA © Nepoznati autor i godina

 


 

Škicnite i ove štosne članke:

 

Sveti Nikola u Zagrebu prije više od 100 let potaknul je jednog trgovca iz Ilice na izvrstan marketinški trik

Marija Jurić Zagorka: Zanimljivosti o ženi koju sve generacije imaju rad

August Šenoa pokazal je i dokazal kak’ se voli Zagreb

 


 

Fotografije:

  • Naslovna fotografija: Nepoznati autor, 1930-ih, Privatno vlasništvo, objavljena u sklopu monografije “Božićni nakit; Iz fundusa zagrebačkog Etnografskog muzeja; Zagreb, 2017.”
  • Čestitke: Nepoznati autori i godine

 

Izvor:

  • Božićni nakit; Iz fundusa zagrebačkog Etnografskog muzeja; Zagreb, 2017.