Ovo su znakovi da niste iz Zagreba po kojima bu vas skužil svaki Zagrepčanec

Ovo su znakovi da niste iz Zagreba

Ovo su znakovi da niste iz Zagreba po kojima bu vas skužil svaki Zagrepčanec

11. lipnja 2021.

PIŠE: Matija Mitak

Svugdje je lijepo, al’ u Zagrebu mi je nekak najljepše! S tom su se izjavom, koju smo prije nekoliko godina objavili na našem Fejsaču, složili mnogi. Među njima ima ziher i onih koji nisu iz Zagreba, al’ ga imaju rad.

 

Nema zamjerki pa u tom mirnom tonu idemo na taj famozni popis.

 

Evo znakova za one koji nisu iz Zagreba po kojima bu vas skužil svaki Zagrepčanec.

 

Ne koriste germanizme u svakodnevnom govoru

Grincajg ne bumo rekli povrće za juhu, lopatica za smeće nam je miščafl, piksa nam je limenka.

 

Ne dirne ih „tak imam te rad!“

Nemrete ostat ravnodušni kad to pročitate, čujete jer znate da ljubav prema gradu koji svakog ima rad stane u tih nekoliko riječi. Mi ne velimo „volim te“ mi velimo… „tak imam te rad“!

 

Vele: „Ciao“ (čit. ćao)

U Zagrebu se pozdravlja ovak:

  • Serbus
  • Servus
  • Bok
  • Bogdaj (koji se čuje sve manje)

 

Nekad se čulo i

  • Moj naklon i
  • Küss die Hand, milostiva!

 

Šokira ih pucanj topa s Lotrščaka

Svi se mi i dandanas splašimo. Pogledamo na vuru, neko se i prekriži pa sam nastavimo kam smo naumili. To je Zagreb. Neko se nakon pucnja oporavlja još vuru vremena.

 

Ne znaju kaj znači kod sata, pod repom i da Glavni nije Trg

Kod sata bi polako već skužili kaj je, ali pod repom već teže. I da… jedan je Glavni, a nije Trg!

 

Kad se nalazite na Trgu pa pitaju kojem Trgu

Kakvo je to pitanje, lepo prosimo? Pa zna se ak velimo na Trgu, na kojem trgu! Jedan je TRG!

 

Kad počneš šatro pa ne niš ne žiku

Zipa ovo! Niš ne žiku! Cobra, kaj ti je dnohla?

 

Zbunjeni u prometu

Poznavanje prometa i prometnica je bitna stavka u svakodnevnom životu svakog Zagrepčanca. Uči se od malena. Zagrepčanci se vole pokazati da znaju svaki kutak grada, kol’ko traje koji semafor, koje križanje zaobići, koja je ulica slijepa, jednosmjerna. Ono kaj je, je! Kam god dojdemo po prvi put, zbunjeni smo. Se razme! Ne smemo im zamerit kaj su zbunjeni u prometu. Ak’ počnete kričati u autu na nekog ispred sebe, prvo pogledajte regu pa imajte obzira.

 

Čuđenje gužvi

Nije gužva ko ona kad se otvara Advent u Zagrebu, ali gužva je. Bilo da je u MUP-u, na Burzi, u tramvaju, autobusu, redu za kupnju karata, na terasama kafića, kod doktora. Za sve to treba – čekati. Da se razmemo, nama koji tu živimo to smeta. Iako znamo kaj nas čeka kad moramo nekaj obavljat.

 

Ne znaju na koju tramvajsku stanicu za svoj smjer

Kaj tam idem za Borongaj? Joj ne to je za Jarun. Ono kaj je Zagrepčancima u malom prstu je to da kam god dojdemo u Zagrebu znamo kojim putem, natrag ili bilo kam drugam. Koji tramvaj koristiti, autobus, na kojem križanju skrenuti desno, kam produžiti i kak zaobići onak krkljanac na Vukovarskoj.

 

Velikih strah od prelaska pruge na Jelačić-placu dok dolazi tramvaj

Dok se nekima ledi krv u žilama, domaćima je to skroz normalno. Procjena je na nivou. I to zavidnom!

 

Ne znaju di je Grad mladih (barem godišta prije ’90)

Dobro, ovo je već teže. Posebice za one koji su rođeni u ovom tisućljeću, no sve u svemu ak’ spomenete Grad mladih, a ljudi pitaju „kaj je to?“ ili „di je to?“ jasno je da ih treba u tom trenutku informirati.

 

Ne orijentiraju se po imenima ulicama

Ak ste se dogovorili da bute došli u Berslavićevu ili u Kačićevu, znamo di bute došli. Ko i uvećini slučajeva kad spomenete ulicu. Ak’ im velite da dojdeju u Hebrangovu, često buju pitali a di je to točno jer nemaju kartu Zagreba u glavi. U Jagićevoj obavljamo jedno, u Mihanovićevoj drugo, u Trpimirovoj treće, Zvonimirovoj četvrto, u Petrinjskoj peto, u Konjščinskoj šesto i tak dalje, kaj ne da da?

 

Kad vele da idu „kući“

Velimo:

  • Doma
  • Domof

 

 

Ne znaju di je Pimpek-plac

Vjerojatno onda ni ne znaju usrkrsnu tradiciju farbanja jajca na Pimpek-placu. Kad skužite da nemaju pojma di je to, obavezno napomenite tu tradiciju.

 

Ne znaju kak’ se štancaju karte u tramvaju

Lako za papirnate karte. Kaj je s karticama koje se prislanjaju? Vjerovali ili ne, to ne znaju čak ni oni koji žive u Zagrebu jer se ne voze javnim gradskim prijevozom. Nakon kratke prezenacije i demonstracije, sve se brzo pokopča.

 

Ziher ima još nekih znakova koje bi mogli dodati na ovaj popis! Javite nam u inboks na Fejsaču ili Instaču ili putem mailčeka na: info@zagrebfacts.hr

 

Ovom su članku doprinijeli brojni factovci kojima ovim putem zahvaljujemo na štosnim i originalnim prijedlozima. Tak imamo vas rad!

 


 

Škicnite i ove štosne članke:

 

Mislili ste da Jelačić-plac znate k’o svoju capicu? Furt prolazite pokraj ovih štosnih zanimljivosti, a vjerojatno ih niste skužili

Od ulice Čmarci do Ulice brijestova: Otkrijte više od 100 zanimljivih naziva zagrebačkih ulica koji buju vas nasmijali, naježili i raznježili

10 fora detaljčeka o Botaničkom vrtu u Zagrebu za koje bu vam fakat drago kaj ste ih doznali

Trešnjevka zanavek u srcu: Zbog ovoga je kvart kojim se ponose oni koji su zrasli na Trešnji