Staze na Medvednici s mjestima na kojima vidite Zagreb kao na dlanu

Staze na Medvednici

Staze na Medvednici s mjestima na kojima vidite Zagreb kao na dlanu

8. studenoga 2021.

Piše: Maja Elez

Staze na Medvednici planinari poznaju vjerojatno bolje od zagrebačkih ulica. Znaju u kojem grmu leži zajec. Za razliku od njih, brojni građani ne idu često u prirodu tak’ da su im staze na Medvednici strani pojam. Napravili smo popis staza s mjestima na kojima se pruža divan pogled na Zagreb za one koji nisu često u šumi. Pomogla nam je škvadra iz „Vikendom na Medvednicu“ koja je poznaje k’o vlastiti dlan.

 

Dok se penjete prema Sljemenu ili možda do određenog planinarskog doma, napravite pauzicu, osvježite se finom pijačom i dojdite k malo sebi ak’ niste baš u kondiciji. Sljedeći put kad bute planinarili, savjetujemo predah na ovim mjestima kak’ biste uživali u divnom pogledu na najdraži grad.

 

Pogled s terase na zapad

Najbolji pogled na zapadni dio grada pruža se s terase doma Glavica.  Najlakši put za dolazak do doma je dolazak autom do vrha Zelene magistrale gdje se nalazi livada Ponikve, a od same livade do doma morali bute pješačiti samo jedan kilometar. Ak’ vam je srčeku drže pješačiti druga je opcija dolazak iz smjera Borčeca, planinarskom stazom 3 koja prolazi pored špilje Veternice.

 

Staze na Medvednici: Glavica

PHOTO © sandrica0013/Instagram

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ana (@the_tinkerbells_life)

 

Staza 52

Put Hrvatskog planinarskog društva (HPD-ov put) poznatiji kao staza 52 dovodi nas do vrha Cer. Vrh se nalazi u blizini bivšeg sanatorija Brestovec te nam pruža savršeni pogled na Zagreb. Ak’ se pak odlučite izaći s ceste 52 i doći do Sljemenske ceste našli bute se na livadi ispod žičare s koje također možete vidjeti cijeli grad.

 

Staza 52 s pogledom na Zagreb

PHOTO © marko_lalic_86/Instagram

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marko Lalić (@marko_lalic_86)

Lipa, Lipa – Rog i Gorščica

Vidikovac Lipa nalazi se na istočnom djelu Medvednice, između planinarskih domova Lipa – Rog i Gorščica te uz planinarsku stazu 1. Do vidikovca se može doći iz raznih smjerova, a mnogi ga planinari i sugrađani smatraju jednim od najljepših pogleda na Zagreb.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Teddy Bears🐻 (@the_bear_family_)

 

Ovo je fotkano 500 metara od Lipe u smjeru Gorščice. Pogled je gotovo skriven s glavnog puta i uz njega se nalazi sjenica, a ispod nogu na slici je golema provalija. Oprezno!

 

Staze na Medvednici: Planinarski dom Lipa

PHOTO © matejhasnek/Instagram

 

Kulmerova livada

Najpoznatiji vidikovac nalazi se na Kulmerovoj livadi koja se nalazi u blizini planinarskog doma Grafičar. Do same se livade dolazi uz Sljemensku cestu na kojoj se uz spomenuti vidikovac nalazi puno ugibališta s kojih se vidi grad. Na samoj se livadi nalazi i autobusna stanica za sve one koji su u svoju avanturu istraživanja pogleda krenuli javnim prijevozom.

 

Staze na Medvednici: Kulmerova livada

PHOTO © tavetavetave

 

Ruševina i Zagreb na dlanu

Prema mnogima, najljepši i najbistriji pogled na Zagreb možete vidjeti s terase Pansiona Medvednica; bivšeg Doma Sindikata. Od doma je, nažalost, ostala samo ruševina, ali do njega možete doći pješice; planinarskom stazom 26 koja se pruža od Tomislavova doma do planinarskoga doma Grafičar.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by vontere (@koka_th)

 

Medvedgrad

Obnovljeni i nedavno otvoreni Medvedgrad prava je destinacija za jedan od predivnih pogleda na grad. Do Medvedgrada možete doći cestom iz Lukšića ili planinarskom stazom 12 iz Šestina.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nino (@lordzero25)

 

Novo-stari pogledi

Kada dođe do pitanja uređenja vidikovaca mnogi od njih nalaze se ili imaju prilaz cesti što znači da su u korektnome stanju. Sami vidikovci koji se nalaze na planinarskim stazama su najčešće neuređeni, ali u dobrome stanju. Također postoje još mnogi pogledi s kojih možete jasno vidjeti grad, ali s obzirom na to da postoji rizik da se izgubite nisu toliko popularni i posjećivani.

 

Nemamo vam više kaj za dodati nego samo poručiti svima dobro poznate stihove: „Na Sljeme na Sljeme na Sljeme, noga već vre sama beži!“

 

 


 

Škicnite i ove štosne objave:

Kak’ u rekordnom roku zdići tlak svakom Purgeru

Sisvete u starom Zagrebu: Ovak su se negda Zagrepčani pripremali za svetkovinu Svih svetih

Trešnjevka zanavek u srcu: Zbog ovoga je kvart kojim se ponose oni koji su zrasli na Trešnji

 


 

Fotografije s Instagrama:

PHOTO © sandrica0013
PHOTO © marko_lalic_86
PHOTO © the_tinkerbells_life
PHOTO © the_bear_family_
PHOTO © matejhasnek
PHOTO © tavetavetave
PHOTO © lordzero25
PHOTO © koka_th

 

Izvori: