Telefonski dvojnik: „Suseda, lepo vas prosim, spustite slušalicu. Fakin bu me nazval!“

Telefonski dvojnik

Telefonski dvojnik: „Suseda, lepo vas prosim, spustite slušalicu. Fakin bu me nazval!“

4. siječnja 2022.

Piše: Maja Elez

 

Telefonski dvojnik danas je, posebice mlađim generacijama, nepoznati termin. Oni koji su u najboljim godinama itekak se sjećaju telefonskog voda koji su dijelili sa svojim susedom.

 

Zamislite da npr. vaša suseda Katica nemre zvati nekoga sve dok vi ne spustite telefonsku slušalicu.

 

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća bil je popularan tzv. dvojni priključak. Puno je kućanstava imalo svog telefonskog dvojnika tj. drugo kućanstvo spojeno na isti telefonski vod.

 

Ovakva, danas neobična situacija, baš je intrigantna pa ju je kratko i jednostavno pojasnila Vesna Lipovac, viša kustosica HT muzeja.

 

Telefonski dvojnik

PHOTO © Nepoznati autor i godina

 

Preopterećenost

Telefonski je dvojnik najviše bil izražen 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. U to je vrijeme broj stanovnika Zagreba sve više rasel pa je rasla i potreba za više telefonskih priključaka. Ta je potreba bila tak velika da ju sam kapacitet gradske mreže nije mogel ispuniti i zbog toga je dolazilo do pojave telefonskih dvojnika.

 

Kak’ to dela?

Dvojni priključak je uređaj pomoću kojega se dva pretplatnička broja uključuju u centralu zajedničkim vodom. Svaki je pretplatnik imal svoj pozivni broj i brojač za registriranje obavljenih poziva.

 

„Dok je jedan korisnik razgovarao, drugi je automatski bio blokiran i nije mogao ni primati ni uputiti pozive. Dvojnici nisu mogli međusobno telefonski razgovarati, a sve ostale situacije vezane za pozive bile su kao i kod kućanstava koja nisu imala dvojnika“, pojasnila je Lipovac.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zagreb Facts (@zagrebfacts)

 

Sused, ja razgovaram!

Dvojnike su dobivali oni pretplatnici koji su po prethodnim mjesecima imali manji broj telefonskih razgovora pa je bilo logično da bu njima dvojnik manje smetal. Dvojnike su isto tak dobivali i stariji pretplatnici koji su bili u situaciji da njihov sused do sad nije imal telefonsku liniju, a nije bilo niti jedne trenutno slobodne pa su bili priključeni na isti vod.

 

„Korisnici su se tu i tamo žalili da ih netko prisluškuje, ali su to sam bile smetnje kod radova pri instalaciji samoga dvojnika koje su se odmah nakon reklamacija uklonile“, prisjetila se Vesna.

 

Ova, mnogima i dandanas, neobična situacija bila je prije svega odličan test strpljenja i dobrih međususjedskih odnosa.

 

Telefonski dvojnik

PHOTO © Nepoznati autor i godina

 


 

Škicnite i ove štosne članke:

Ovo su znakovi da niste iz Zagreba po kojima bu vas skužil svaki Zagrepčanec

Ovak su božićne jaslice stigle u Zagreb prije „ohoho“ godina

Kak je negda zgledal Badnjak u Zagrebu i kaj mu je sve prethodilo

 


 

Fotografije:

 

Izvori:

  • Upit HT muzej, Vesna Lipovac